Föreningen

bild från Kooperativa Åryds konstituerande möte i café Masugnen, Åryd


Kooperativa Åryd har tyvärr lagt ner och affären drivs numera av Åryds Service och handel. Vi önskar de nya ägarna ett stort lycka till! 

 

Text nedan från tiden när vi drev affären:

Kooperativa Åryd är en ekonomisk förening med syfte att driva affären i Åryd.

Bakgrund:

Sedan Konsum lades ner i Åryd har några olika privata näringsidkare drivit affär här under några års tid. Det har dock inte varit så långvariga satsningar, och när den senaste företagaren i raden ville sluta 2010 var vi några grannar som började fundera tillsammans på vad man skulle kunna göra.

2010 skickade vi ut en enkät till samtliga hushåll i Åryds postnummerområde för att ta reda på om det fanns ett intresse av att driva affären tillsammans, som ett kooperativ. Det var nämligen det enda sättet som vi kunde se framför oss skulle fungera. Det är oerhört mycket jobb att ha en lanthandel, och vi insåg att det skulle behövas mycket ideellt jobb för att få det hela att gå ihop. Eftersom detta är en allmännyttig verksamhet för hela byn tyckte vi att det var viktigt att företaget var demokratiskt styrt och att vi skulle ”handla av oss själva”, alltså inte skicka iväg en eventuell vinst i någon privat ägares ficka.

Som tur var visade det sig genom enkäten, samt senare även genom öppna möten, att intresset och engagemanget var stort. Efter ett ytterligare antal arbetsgruppsmöten bildades så högtidligen Kooperativa Åryd Ekonomisk förening den 15:e april 2011 i Café Masugnen i Åryds bruksområde. Därefter genomfördes en stor dörrknackningsturné för att sälja andelar. Efter utdragna förhandlingar kom styrelsen kom till sist överens med dåvarande butiksägare om en inkråmsaffär (det vill säga köp av inventarier), samt med Vidingehem om att ta över hyreskontraktet för affären. En omfattande interiör renovering genomfördes med ett stort antal ideella krafter under en veckas tid, och Vidingehem fräschade upp utsidan. Från och med den 1 juni 2012 är det föreningen som driver Åryds Lanthandel på Billavägen 1. Föreningen och dess medlemmar och arbetsgrupper har många goda idéer på utveckling och förbättringar! Resan har bara börjat!

Detta hade inte gått att genomföra utan byns stöd. En andel i föreningen kostar 1000 kr, och vi var tvungna att få in minst 200 andelar för att kunna genomföra övertagandet. Både privatpersoner, lokala företag och föreningar ställde upp. Kom med du också om du inte redan är medlem! Alla behövs!

Det har varit en väldigt rolig och spännade resa, även om det fortfarande är väldigt tufft att få ekonomin att gå ihop. Tusen tack alla ideella, och alla kunder som handlar i affären! Vi måste fortsätta hjälpas åt om vi vill ha affären kvar!

966594_373663609399740_1652033599_o

BLI MEDLEM


Genom att bli medlem stödjer du en levande landsbygd och hjälper till med utvecklandet av vår lokala lanthandel i Åryd!

Här kan du läsa stadgar för kooperativa Åryd Ekonomisk förening.

Ladda ner medlemsansökan här! (om du vill ha ett papper att skriva ut).

HÄR kan du ansöka om medlemskap direkt i ett webbformulär. Detta skickas automatiskt till oss så du behöver inte skriva ut något eller maila oss. Välkommen med din ansökan!

Kontakt:
medlem@kooperativaaryd.se

Medlemsinsatsen betalas in till Kooperativa Åryds plusgiro: 63 03 60-6 eller Bankgiro 209-7228. Meddela oss om ni istället önskar ett inbetalningskort så skickar vi det! När andelen/andelarna är registrerade översänds andelsbevis.

Medlemsinsatsen är 1000 kr. Föreningen har ingen årlig medlemsavgift, utan man betalar endast en (eller flera) insatser vid inträdet i föreningen.

Går man ur finns det möjlighet att få tillbaka sin andel om man önskar det, samt beroende på om föreningen har tillräckligt stort eget kapital. (Dock kan återbetalningen ta ganska lång tid, detta enligt lagen för Ekonomiska Föreningar. Utträdet räknas från räkenskapsåret som infaller närmast inom 6 månader, så i praktiken kan det ta allt mellan 6 månader och 1,5 år). Kontakta styrelsen om ni önskar utträde ur föreningen.


Varför ska jag bli medlem?

• Affären är en livsviktig drivkraft för att all annan lokal service ska få finnas kvar, och för att byn ska fortsätta utvecklas och inte avvecklas.

• Affären kommer att fortsätta vara post, apotek- och spelombud. Vi kommer även att utöka och förbättra servicen ännu mer! Till exempel genom möjlighet att ringa, sms:a eller maila in sin beställning, olika erbjudanden, evenemang, matkassar med recept och hemleveranser.

• Det blir mer attraktivt att bo i Åryd om vi har en bra affär här, för dig som äger ditt hus är detta ingen avgift. Det är en investering i din fastighet!

• Det är nu eller aldrig! Alla måste hjälpas åt om detta ska fungera! Det är dessutom väldigt roligt och ökar sammanhållningen i byn.

• Vi behöver inte någon rik kedja som tar pengarna långt bort från Åryd, vi handlar av oss själva!

1395842_419521094813991_1383771675_n
 

Åryd är en by 1,5 mil öster om Växjö, i Kronobergs län. Vill du läsa mer om vår by, kolla gärna in hemsidan www.aryd.se!

Annonser