AffärenKooperativa Åryd har tyvärr lagt ner och affären drivs numera av Åryds Service och handel. Vi önskar de nya ägarna ett stort lycka till!

Affärens besöksadress är: Billavägen 1 i Åryd, mitt i byn i korsningen Växjövägen/Billavägen. Karta hittar ni här!

 

(Obs nedan gammal text från när vi drev lanthandeln. För aktuell info se Åryds Service och Handel på facebook).

VÄLKOMNA!

DSCN2228AFFÄRSIDÉ

Syfte
Syftet med föreningen är att den skall främja medlemmarnas intressen genom att förvalta och utveckla närbutiken på orten och på det sättet hjälpa till att bibehålla en levande landsbygd.

Inriktning
Närheten är affärens främsta tillgång. Med ett brett utbud av prisvärda basvaror och service i form av ombud för apotek, post och svenska spel är affären en omistlig tillgång för byn.

Vårt mål är att affären ska tillgodose både boendes och besökares basbehov av dagligvaror med en konkurrenskraftig prissättning. Dessutom ska inriktningen vara att saluföra ekologiska samt närproducerade produkter som kan väcka ett ännu större intresse för närbutiken. En ekonomisk förening öppnar också nya möjligheter för ett socialt företagande som gagnar byns gemenskap och sociala liv utan krav på ekonomisk avkastning. Det kan vara i form av en byteshörna i affären eller genom gratis utkörning av varor till de som önskar eller behöver det. Därigenom kan affären bli ett socialt nav och en träffpunkt för dem som bor i Åryd med omnejd.

Genomförande
En viktig grundförutsättning är att det är Årydsborna själva som är ägare till affären. Vi håller själva i rodret och genom vårt agerande styr vi butikens framtid. Vill vi ha en butik i vår by måste vi stödja den med våra inköp! Vår idé utgår från att det inte finns någon handlare som tjänar pengar på våra inköp. Vår ekonomiska målsättning är att butiken skall bära kostnaderna för personal, övriga rörelsekostnader, finansiella kostnader och en avsättning till eventuella nyinvesteringar.

Genom att utöka sortimentet av lokala produkter och ekologiska varor, och satsa på ett socialt företagande gör vi affären unik och därmed hoppas vi kunna nå nya kundgrupper både bland Årydsborna samt besökare och turister.

Butikens underlag
Vi räknar med att vi har ett kundunderlag på ca 422 hushåll i vårt postnummerområde. (Åryd med kringliggande byar).

Med större engagemang, medveten prissättning, större utbud samt ökad marknadsföring kan det vara realistiskt att budgetera med 2,5 miljoner i omsättning under första verksamhetsåret.

… och hur går det då?

Nu har vi haft affären öppen sedan juni 2012! Vi kan se att vår affärsidé håller, vi tänker rätt även om vi såklart fortfarande har massor av saker som är under utveckling. Det bästa är att i stort sett hela byn hjälps åt med detta på en mängd olika sätt! Fantastiskt! Så funkar det i ett riktigt kooperativ! Vi kan alltså säga att socialt och hållbart går det väldigt bra, ekonomiskt är det väldigt tufft. Vi behöver fortfarande bli fler som handlar regelbundet i affären, att vi helt enkelt tänker på detta. Omsättningen ligger rätt stadigt kring 2,5 miljoner om året, och det låter ju helt okej, men tyvärr är det jättetufft att få verksamheten att gå runt på det eftersom vi har så små marginaler. Mycket mindre än vi hade trott när vi först räknade på detta. Det vi tjänar pengar på är (lite förenklat) livsmedel. Tyvärr inte tobak, tidningar, post och spel, det har vi väldigt små marginaler/ersättningar på och kan inte heller påverka det. Det är klart att alla sätt att stödja affären är bra, men för att få bättre ekonomi och kunna fortsätta utveckla vår lanthandel så måste vi alla handla här, och göra det regelbundet! Det är det allra enklaste sättet.

För ett levande Åryd, stöd vår kooperativa lanthandel! Handla hemma och komplettera i stan, istället för tvärt om! Det är vi tillsammans som ser till att vi kan ha kvar vår affär!


Annonser