Kontanthantering och service på landsbygden

En lanthandel har som ni vet väldigt många funktioner. Förutom en mataffär är vi även en social mötesplats, en fikahörna, posten, apotek, schenker, spelombud, och mycket mera. Men är vi en bank?

Nej. Det är vi ju inte. Man kan oftast ta ut pengar hos oss i anslutning till köp, och ibland växla pengar (föreningar som sålt lotter t ex och har mycket mynt). Detta förutsätter såklart att vår växelkassa medger detta. Oftast går det bra! Men ibland vid vissa speciella tillfällen när hela byn plötsligt vill ta ut pengar får vi tyvärr sätta stopp. Vi måste ju kunna ge våra kunder växel tillbaka om de betalar kontant! 🙂

Länsstyrelsen i Kronoberg har gjort en utredning om det här med kontanthanteringen, och där har vi också blivit intervjuade och fått svara på frågor. Det som händer när bankerna försvinner från landsbygden, och även när bankerna i stan slutat hantera kontanter (vilket det nu kanske kommer lagstiftas om att de inte får) är ju att det blir andra ställen som får ta hand om detta istället. Och det får vi inget betalt för. Vi får snarare betala för att vi gör bankernas jobb. Det kostar oss ganska mycket pengar att ha en service för att banka kontanter löpande. Så är det för alla butiker. Vi kan (och vill) inte ha en massa kontanter i butiken, de måste ju in på banken. Självklart ska man kunna betala med kontanter hos oss, men ska man jämföra blir det dyrare för oss när ni betalar med kontanter än med kort! (Kortpriserna är för övrigt också hutlösa, men ändå billigare än vad det kostar att hantera kontanter).

Kära vänner, grannar, medlemmar och kunder: Självklart får ni ta ut kontanter hos oss i affären, eller växla pengar, men passa på att handla när ni ändå är på plats. Så hjälps vi åt att gemensamt finansiera den service vi vill kunna ha på landsbygden.

Kram på er! ❤

/Ida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s