Lanthandlar uppmärksammade i P4 Kronoberg idag

Jag lyssnade på Eftermiddag i P4 Kronoberg idag, och rätt vad det var så spetsade jag öronen lite extra! Det handlade om lanthandlar, mycket intressant!

Tyvärr började det med en tråkig nyhet, nämligen att lanthandeln i Fröseke dessvärre ska lägga ner. Det var även en intervju med Lanthandeln i Tolg (som går bra), så det var inte bara elände. Men sen var det en forskare med från Kulturgeografiska institutionen som hade forskat på om det stämmer att folk flyttar om lanthandeln lägger ner. Det visade sig att folk inte brukar göra det. Eller iallafall att man inte kan märka nån skillnad på vare sig in- eller utflyttning till orter där lanthandeln hade lagt ner. Det var ju lite tråkigt att de inte gick vidare med det hela, tycker jag, men det kanske kommer i senare program? Hoppas det!

Nej, man kanske inte kan mäta om folk direkt flyttar från orten eller inte. (Ofta handlar ju detta dessutom om landsbygden, och då är folk ändå vana att köra bil till affär, åka buss långt till skola osv). Men det jag undrar är om det går att mäta hur en bygd MÅR utan någon samlingsplats och utan lokal service? Det är klart att det går att bo där det inte finns någon affär. Det är det jättemånga som gör. Men har de lika trevligt ihop som vi som HAR en affär?

Här i Åryd har vi inte bara en lanthandel, vi har en lanthandel tillsammans! Vi har en förening som förutom att driva lanthandel även arrangerar trevligheter som julmarknad, skördefest och medlemspubar. Vi jobbar tillsammans, vi organiserar oss, vi skrattar och gråter tillsammans, och vi tänker på forna tider när arbetarna här i byn organiserade sig och startade en egen lanthandel när bruket tog ut ockerpriser i sin affär. Vi vet att man måste kämpa för att själva se till att vi får den service vi vill ha, att vi måste hjälpas åt. Och vi har väldigt roligt medan vi gör det! Så det så.

Hade den här byn varit lika givande att bo i utan en affär? Nej. Såklart inte. Särskilt inte utan en kooperativ affär! Det är nämligen skillnad på affär och affär. Det här är en socialt hållbar investering, för både tidigare, nuvarande och kommande generationer. Det är jag stolt över att vara en del av! 

/Ida Qvarnström, ordförande i Kooperativa Åryd Ekonomisk Förening

Här kan ni lyssna på programmet! Börja lyssna från 16.00 in i programmet så kommer ni direkt till när det handlar om lanthandelstemat.

Ps. Är ni också stolta över att vi driver vår affär helt på egen hand här i Åryd? Köp en fin kalender för 2015 vettja! Till er själva eller som julklapp att ge bort kanske? De har precis kommit från tryckeriet. 50 kr för medlemmar, och 75 för alla andra. Världens finaste tycker vi! Det är bilder på oss som bor här och engagerar oss på olika vis i kooperativa Åryd, samt andra bilder från vår vackra bygd! Och det är väl tur att det inte bara är väldigt naturskönt här. Vad vore väl det utan trevliga och drivkraftiga människor och ett härligt föreningsliv? Jo, ganska dött! 🙂 Det är vi tillsammans som är en levande landsbygd!

10171865_599509576815141_8122145531848173483_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s