Vi fick ett brev

Häromdagen fick Kooperativa Åryd ett brev från någon som inte skrev sitt namn eller några kontaktuppgifter. Det var synd, för jag vill gärna svara! Här kommer först brevet, och sedan mitt svar. 

Kooperativa Åryd

Nu får ni allt bli lite tydligare i Er information.!!
Ni pratar hela tiden om medlemmar och medlemskap hit och dit. ( redan för ett år sen på uppstartsmötet var det bara ”medlemmar” som gällde, och som hälsades välkomna)

Förmodligen menar ni  att medlem blir man bara genom att satsa en peng? Det betyder att de som inte betalar, av olika orsaker, inte är välkomna att handla i butiken? Då tappar ni minst hälften av kundunderlaget och butiken blir inte långlivad. Då är det kört från början.

Nä, nu är det hög tid att gå ut med relevant information. Nämligen att ALLA är välkomna att handla i affären. Och att det primära är att ALLA handlar i butiken. Oavsett medlem eller inte. Om det nu är så ni har tänkt er det hela. ???? Det kanske det inte är????
Förvisso är det så att en förening består av sina medlemmar. Icke medlemmar är inte välkomna. Men nu handlar det ju om en butik, dit jag tror att personalen vill ha maximalt antal kunder, och då bör väl informationen anpassas därefter.

Lite märklig årsmötes kallelse (bara medlemmar välkomnas!) och det ska redovisas ekonomi och balansräkning mm mm. Butiken är ju inte öppnad än….

Svar:

Hej!

Vad tråkigt att du tycker att vi är otydliga i vår information. Det vill vi naturligtvis ändra på, det var bra att du meddelade oss! Jag har läst igenom våra utskick och vår information på hemsidan, och jag tycker att vi har skrivit mycket som riktar sig både till våra medlemmar och övriga boende i och omkring Åryd. Detta ska vi dock se över en gång till och bli ännu tydligare med hur vi skriver i fortsättningen så ingen känner sig exkluderad. Det är jätteviktigt för oss att alla känner sig välkomna!

Självklart får alla handla i affären. Vem som helst, medlem eller inte! Att vi skrivit mycket om hur man gör för att bli medlem, och hur man kan engagera sig i föreningen, är för att vi är just en ekonomisk förening. En förutsättning för att det här ska gå är att föreningen har medlemmar som också är andelsägare, annars hade vi aldrig kunnat ta över butiken från första början. Då hade vi fått vänta på någon ny privat entreprenör och hoppas att han eller hon skulle fixa en bättre butik (eller så hade vi kanske inte haft någon butik här överhuvudtaget). Nu när vi startat ett kooperativ istället så är hela tanken med det att byn gemensamt  (ja, de som vill naturligtvis) är med och driver affären tillsammans! Det gör vi genom att handla där, bli medlemmar och köpa andelar, och/eller gå med i idella arbetsgrupper. Inget av detta är ett tvång, men det fungerar som sagt inte heller utan att vi hjälps åt med det vi kan!

Att kallelsen till föreningsstämman främst riktar sig till våra medlemmar har att göra med att vi enligt lag måste kalla dessa till stämman. Det är också bara medlemmar som har rösträtt på föreningsstämman, men övriga är naturligtvis varmt välkomna att vara med ändå! Det var därför vi delade ut lappar om detta till alla i Åryd med omnejd, även informationsbladet (fram- och baksida av samma papper) gick ut till alla då vi tror att detta är av allmänt intresse. Vi försökte verkligen vara tydliga, och vi är ledsna om det verkat som att man inte är välkommen om man inte är medlem.

Vill du handla i affären behöver du alltså inte vara medlem. Vill du däremot påverka föreningens verksamhet behöver du det.

Med vänliga hälsningar,

Ida Qvarnström

Annonser

One response

 1. Hej Din anomyma skrivare,
  Vi som medlemmar har väl rätt först att få information först. Betalar man inte medlemsavgift är man väl inte medlem heller, det hör väl till allmän-bildning.
  Själv har jag besökt ungefär 150 hushåll och pratat för saken, barnfamiljer,
  äldre och även ensamstående människor, även sådana som inte ansåg sig
  att ha råd. Inte har jag sagt till någon att dom inte får handla om dom inte
  har köpt en andel, Det Du framför är helt enkelt löjligt, för inte är vi så dumma att vi inte vet att alla som handlar bidrar att våran affär kan överleva.
  Manfred Stier Tallvägen 6 i Åryd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s